KİLLİ ZEMİNLERİN KİREÇ İLE İYİLEŞTİRİLMESİ
Karayolu-Köy yolu yapımı, hava alanları, orman yolları, hayvan çiftlikleri, bina inşaat alanları, park alanları, organize sanayi bölgeleri, maden ocak yolları, bataklık alanlar ve fabrika alanları gibi birçok altyapı çalışması yapılan yerlerde zeminin killi ve taşıma gücünün düşük olması nedeni ile zemin yağış anında çamurlaşmaktadır.
Yollarda ulaşım zorlaşmakta, şantiyelerde işler durma noktasına gelmektedir. Hayvan çiftliklerinde ise hayvanlar çamur yüzünden yürüyemez noktaya gelmektedir. Klasik yöntem ile yapılan yol çalışmalarında ve hayvan çiftlikleri stabilizasyonu hem yüksek maliyet içermekte hem de, uygulama sonrasında istenilen verim elde edilememektedir. Klasik yöntemlerin başında zeminin üzerine stabilize (agrega) malzeme serilmesi gelmektedir. Bu durumda zemindeki kil belli bir süre sonunda, serilen agregayı yutmakta ve kil tekrar kapilarite etkisi ile yolun yüzeyine çıkmaktadır. Bu uygulamada agreganın üzerine asfalt veya beton atılması durumunda ise, kısa bir süre sonra asfalt veya betonda çatlamalar ve çökmeler görülmekte ve istenilen verim bir türlü alınamadığı gibi işletme kaynakları boşa harcanmaktadır. Kireç stabilizasyonu ile yapılan uygulamalarda ise, tahlil neticesinde belirlenen miktarda uygulanan kireç sonrasında, killi malzemenin kimyasal yapısı bozulmakta ve zemin bir daha eski haline gelememektedir. Uygulama sonrasında, Kilin su tutma ve şişme özelliği kaybolmaktadır. Dolayısı ile stabilize edilen zemin su ile tekrar temas ettiğinde, kil davranışı gösteremediğinden zeminde çamurlaşma ve bozulma meydana gelmemektedir. Kireç ile Stabilize uygulaması ile dolgu tabakalarında alt temel malzemesi olarak kullanılması planlanan zeminlerin yüksek miktarda kil içermeleri durumunda, düşük kireç ilaveleri ile söz konusu malzemelerin üst kalitede stabilize malzemeye dönüştürülmesi de sağlanmaktadır. Bu sayede mevcut zemin malzemesi, stabilize malzemeye döndürüldüğünden, işletme ciddi ekonomik avantaj yakalamaktadır.
A) AÇIK SİSTEMLERDE KİREÇ UYGULAMASI:
Hayvanların işletme içerisinde sağlıklı bir şekilde yaşayabilmeleri için, gezinti alanlarında zaman geçirmesi gerekmektedir. Ancak bu alanlardaki çamur sorunu nedeni ile birçok çiftlikte gezinti alanları verimli kullanılamamaktadır.
ÖNERİMİZ: Aşağıdaki adımlar uygulanarak gezinti alanları kireç ile stabilize edilerek 365 gün kullanıma uygun hale getirilebilir.